Lo vin blanc e la fogassa
PONS Maria, MONTROGNON Maria, MAURY Léa
MÉTIERS
AUBERGE
--- En 1997 ---
Introduction
L’activité commerciale des fièiras et les échanges de toutes sortes se traduisaient par l’existence de nombreuses aubèrjas, remesas et autres relais. Dans les aubèrjas, on servait le vin au litre ou au pinton. On y allait le dimanche matin après la messe et on y faisait bombance les jorns de fièira.
La pacha est un accord conclu.
A Verrières, le jour de la foire, les Caussinhòls et les Montanhòls mangeaient des sièges du Tarn appelées trochas, bien que ce nom désigne habituellement les truites.
Informateur
« A cò de mos parents, i aviá l'especialitat de la fogassa. N’i aviá que venián e que volián pas que un litre de vin blanc e de fogassa.
Venián quand avián fach una pacha a la fièira.
Servissiam de peses e de sièjas del Tarn. Lo monde apelavan aquò “la trocha”. O fasiam còire a la padena, ambe la chambrièira, ambe d’alh e de persilh. »