Caucar

Gaston BANCAREL

BATTAGES

--- En 1997 ---

Introduction

Avant l’avènement de la batteuse, le battage ou dépiquage s’effectuait au fléau (flagèl), à la latte (lata) ou par le piétinement de gros bétail : caucavan. C’est cette dernière méthode qui était la plus répandue en Rouergue méridional.

Quand le grain (gran) était sorti des épis (espigas), il fallait le passer au tarare (ventaire, ventador).

Informateur

Transcription OC
Traduction FR

« I aviá l’aire e fasiam tornejar los muòls sus las garbas quilhadas.
Nautres, aviam l’aire al ras de l’ostal e, de còps, caucàvem ambe dos o tres muòls.
Pièi, caliá virar la caucada, virar la palha, la brandir per far tombar lo gran e tomar caucar. Aquò durava tres o quatre oras, en plen solelh ! Après, tiràvem la palha e caliá passar aquò al ventaire a la man. »

Communes concernées

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. An unhandled exception has occurred. See browser dev tools for details. Reload 🗙