Las bòrias
Lucien RICARD
PORCINS
EXPLOITATIONS AGRICOLES
CÉRÉALES
CUISINE
BOVINS
POMMES DE TERRE
EQUIDÉS
FRUITS
--- En 1994 ---
Introduction
À côté de quelques grands domaines et d’exploitations moyennes, il y avait autrefois un grand nombre de petits paysans qui vivaient sur des propriétés morcelées.
La bòria fut très souvent, jusqu’au milieu du XXe siècle, une unité de production quasi-autarcique pratiquant une polyculture vivrière. Mais, en fonction de l'époque, du terroir ou de l’existence de débouchés particuliers, il pouvait y avoir une relative spécialisation.
Informateur
« Mon paire s'èra maridat e, sai pas se s'èran pas entenduts, avián partejat la bòria. Èra pas bèla e encara l'avián partejada !
Lo paure paire aviá gardada la granja e faguèt un ostal. I soi nascut. I aviá doas vacas e un o dos vedelons. Amassavan de castanhas, fasián de patanons e un bocin de blat.
Quand venguèri a Flausins, la bòria èra parcelada mès avián sèt o uèit vacas e una cavala per anar al mercat o per anar far grautons. Pièi, avián sèt o uèit pòrcs qu'engraissavan. »