Los grautons, lo present
Florence RIEUNAUD
PORCINS
CUISINE
DOMESTICITÉ
MOISSONS
FENAISON
--- En 1994 ---
Introduction
Les grautons sont les fritons.
À la pratique du present offert au curé, aux sœurs ou à l’instituteur s’ajoutait celle des presents donnés aux voisins qui permettait d’avoir de la viande fraîche ou de la charcuterie une bonne partie de l'hiver.
Informateur
« Dins los grautons, i metiam las costeletas, la carn del cap, los ronhons, las lèusses, la lenga, las aurelhas…
Apèi, los pichons, los metiam dins de bocals, acaptats ambe de graissa o alara dins un plat saladièr, acaptats ambe de graissa, una assièta dessús, e dins las cendres.
Los manjàvem l'estiu, al mes de julhet, per dalhar o missonar.
Los gròsses, los manjàvem o, dins lo vilatge, ne balhàvem, una assièta aicí, una assièta alai… Aquò fasiá lo present. »