Apalhar
AVIT Paul et LAGARRIGUE Jean-Marie
BOVINS
FRUITS
FUMIER - CHAUX
--- En 1999 ---
Introduction
Autrefois, la paille servait à la nourriture du bestial et l'on obtenait du fumier en faisant des litières avec des feuilles de châtaignier (castanhièr), des fougères (falguièiras, falhièiras), des joncs (joncasses), des genêts (ginèsses) ou de la bruyère (bruga, burga).
Informateur
« Apalhàvem ambe de fuèlhas o de falhièiras l’estiu. Tot l’estiu anàvem copar de falhièiras per apalhar, que clausiam las vacas tot l’estiu, cada ser lo bestial èra dedins. » (Jean-Marie Lagarrigue)
« Amassàvem de fèlhas per apalhar a l’estable, quand tombavan. Fasiam d’emonts e apèi las anàvem quèrre quand n’aviam besonh perque las podiam pas claure dedins que aviam pas pro plaça. Fasiam de gròsses emonts, que se molhèsson pas. » (Paul Avit / Jean-Marie Lagarrigue)