Las vacas e los vedèls
Reunion Rhodes de Rieupeyroux
BOVINS
--- En 1999 ---
Introduction
Quand on n’avait pas les moyens d’avoir un parelh de buòus, on utilisait des vaches (vacas).
Les bêtes étaient de race salers ou aubrac mais l'aubrac était majoritaire en Rouergue. Las rojas (rouges) sont les salers et las rossèlas (blondes) ou maruèlhas (brunes) les aubracs.
Les vaches (vacas) fournissaient la force de trait, le fumier (fems), les veaux (vedèls) et un peu de lait (lach).
L’élevage traditionnel du veau du Ségala (vedèl del Segalar) se faisait exclusivement à l'étable (estable), sous la mère. Il s’agissait de veaux que l’on menait à 150, 180, 200 kg en apportant parfois un complément d’alimentation (pommes de terre, farine, châtaignes séchées, maïs…).
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Informateur
« Ieu, ai totjorn ajut d’aubracs, quauquas rojas mès mai que mai d’aubracs. A Riupeirós, aquò èra l’aubrac que dominava. »
« Los fasiam tetar a la mèra jusca que fasián 150, 180 quilòs. A 180 quilòs, començavan d’èstre braves, caliá partir a la fièira. Mès, gardàvem totjorn de lach per n’ajure pels bèlses. Lo pichon, quand l’acabava pas, li metiam un de pus bèl.
E pèi, lor donàvem de patanons amb un bocin de farina e quauquas castanhas verdas a la sason. De còps, lor ne donàvem de secas mès las lor metiam a trempar. »