L'òli de nose e lo pan-nogat
Roger ALDEBERT
MOULIN
FRUITS
--- En 2001 ---
Introduction
Le noyer (noguièr) était présent au-dessus de la limite du châtaignier (castanhièr). Mais sa rareté obligeait les Montanhòls à faire de l’òli de noisette (auglana) ou de faine (feina).
Pendant longtemps la noix a fourni au Rouergue l’essentiel de l’huile qui était utilisée pour la cuisine en temps de Carême, ou pour l’éclairage dans les lampes à huile (calelhs).
La plupart des moulins possédaient un ase (ou vertelh) pour écraser les noix.
Informateur
« A Las Tendas alai, a costat de Castèlnòu, fasián l’òli. Les grands-parents fasián l’òli. O ai entendut dire per ma maire. Aicí, fasián pas l’òli. Fasián còire aquò dins una gròssa padena e aprèssa “lecavan l’ase” que disián e fasián de pan-no(g)at, un còp que l’òli èra sortit, chai. Aquel pan-no(g)at, lo donavan als pòrcs.
Metián l’òli de nose dins d’orcas. »