Lo teule de la candelièira
CROZES Marcelle, DELMAS Renée et GÉRAUD Antoinette
RELIGION - RITES CALENDAIRES
CUISINE
--- En 1996 ---
Introduction
Pour la chandeleur, appelée candelièira, candelaira, candelor ou Nòstra-Dama de febrièr, on ne faisait pas des crêpes mais des borriòus au froment et au levain (levam) ou des pescajons au blé noir et sans levain.
Les pescajons étaient cuits sur un ustensile appelé teule.
On notera la vocalisation du "l" de borriòl en "u" : borriòu. Cette particularité linguistique est propre au nord du département : ostal / ostau, lençòl / lençòu…
« Aviam lo teule per far les pescajons e les borriòus. Lo borriòu es pus espés, es fach ambe de farina de froment e lo cau metre levar e lo pescajon es pus clar, es fach ambe la farina de blat negre. Lo borriòu, amb un n’avètz pro mès lo pescajon, ne cau quatre o cinc. »