Lo sang
VALADIER Zélie et André et GINISTY Aurélie
PORCINS
--- En 1998 ---
Introduction
Le jour où l'on tuait le cochon, le cycle menstruel des femmes avait son importance.
La recette du boudin (bodin, sang) variait en fonction des familles : lait, sel et du poivre, chair du cou (barbaròt), oignons (cebas)…
On notera la vocalisation du "l" de palar (éplucher) en "u" : pauar. Cette particularité linguistique se retrouve dans tout le nord du département : ostal / ostau, lençòl / lençòu, sal / sau…
Informateur
« Lo sang, i aviá una femna per lo bolegar. I aviá de jorns que las femnas o podián pas far aquò.
Alara lo caliá bolegar e aquò se separava, i aviá quicòm de blanc que se formava. Aquò d’aquí o escampàvem.
Aprèssa, i metiam de lach, de sau e de pebre.
Caliá pas que se fregi(gu)èsse. Aquò d’aquí se fasiá lo matin, tot de suita.
Lo seras, i metiam de barb(ar)òt ambe de cebas que aviam pauadas la velha. Ne caliá pauar un tropèl. Fasiam revenir aquò e lo metiam dins lo sang. Aprèssas, metiam aquel sang dins les gròsses budèls, las iòuas qu’apelavan. »