Las còlas de dalhaires
Jean CARABASSE
DOMESTICITÉ
FENAISON
--- En 1998 ---
Introduction
En pays d’élevage aux hivers longs, la provision de foin était essentielle et mobilisait toutes les énergies pendant l’été. On embauchait parfois des équipes (còlas) de faucheurs (dalhaires). Il y avait des foires à la loue (lògas) spécialisées pour l’embauche des dalhaires ou de moissonneurs (meissonièrs, segaires).
Les dalhaires portaient leur pierre à aiguiser (cot) à la ceinture, dans un étui en bois (codièr) souvent rempli d’eau.
L’aiguisage de la faux (picar la dalha) nécessitait du matériel spécialisé et un certain savoir-faire.
Informateur
« Al Sèrre, avián una còla que dalhavan tot ambe la dalha. Las gròssas bòrias prenián de còlas. I aviá nòu, dètz dalhaires un darrès l’altre. E pièi èran contents, cantavan.
Nautres dalhàvem tot ambe la dalha atanben, ambe lo paure pèra. Dalhàvem a pus pres tres carris de fen per jorn.
Lo matin dalhàvem jusca-z-a miègjorn e pièi après, l’après-miègjorn, afenàvem, amassàvem lo fen. »