Descaucelar e femar la vinha
Gaston BANCAREL
VIGNE
OVINS
EQUIDÉS
FUMIER - CHAUX
--- En 1997 ---
Introduction
Cultivées sur des terrasses (laissas) construites sur les coteaux (travèrs, costals) bien exposés, les vignes ont longtemps été un élément essentiel de l’économie locale, malgré les crises du XIXe siècle.
De nombreux habitants du Lévézou disposaient d'une vigne en ribièira.
Pour transporter le fumier (fems), on utilisait des paniers (banastas) ou une sorte de brancard appelé embalais.
Informateur
« Caliá descaucelar las socas al bigòs, tirar l’èrba per metre de fems.
Quand aquò èra per metre de fems, curàvem mai lo torn de la soca. Aquò se fasiá après lo podar, al mes de febrièr, març.
Metiam una forcada de fems e l’acaptàvem tornar ambe lo bigòs.
Lo fems de feda èra bon, amai lo de muòl.
Fasiam ambe lo muòl e de banastas sus l’esquina. Si que non fasiam ambe l’embalais, a braç e a dos. »