Prim-col e vin de premsa
André CAUMES
VIGNE
--- En 1997 ---
Introduction
Avant de verser la vendange dans la cuve vinaire (vaissèl), on foulait les raisins (rasims) dans un baquet (cornut), une maie (mag) ou une comporte (semal).
Après fermentation, on tirait le vin (prim-col) et on récupérait le marc (vinassa) que l'on passait au pressoir (premsa, truèlh) pour obtenir du vin de premsa, vin de truèlh ou mièg-vin.
Informateur
« Folàvem ambe los pès. Aviam una mag, vojàvem las semals aquí dedins ambe los rasims, cachàvem ambe los pès e, amb un farrat, o metiam dins lo vaissèl.
Après, lo laissàvem bolhir. Quand aviá bolhit, tiràvem lo chus e lo marc, la vinassa qu’apelàvem, lo metiam sus la premsa. Aquò fasiá lo vin de premsa que après mesclàvem ambe lo vin de prim-col, lo mes de març, que lo caliá laissar escandir. »