L'òli de nose
Gilbert JUILLAGUET
CUISINE
MOULIN
FRUITS
--- En 1997 ---
Introduction
Pendant longtemps la noix (nose) a fourni au Rouergue l’essentiel de l’huile (òli) qui était utilisée pour la cuisine en temps de carême, ou pour l’éclairage dans les lumignons (calelhs).
La plupart des moulins possédaient une meule spécifique (ase) pour écraser les noix. On organisait des veillées pour décortiquer les noix (desnogalhar).
Le musée de Saint-Beauzély a conservé le pressoir à coins (truèlh a cunhs), caractéristique du Rouergue méridional, qui servait à presser les cerneaux (nogalhs) pour fabriquer l'huile de noix.
Lo molin d’òli de Coudols a été étudié en détail par Corneille Jest, ethnologue du C.N.R.S.
En occitan, le mot òli est masculin.
Informateur
« L’avèm fach pendent la guèrra, mès pas que la nuèch. Nautres aviam de noguièrs aicí [Castèlnòu].
La setmana de dabans èrem cinc o sièis, desnogalhàvem de noses e pièi alara metiam los nogalhs dins un ase, una pèira ronda que virava, l’aiga la fasiá virar. Quand aquò èra un pauc en pasta, ramassavan aquela pasta, la metián dins una padena en coire sus de fuòc e, amb una pala en boès, remenavan. Quand aquò freginava, metián aquò dins una tela jos una premsa. Amb un cunh picàvem amb una massa en boès que èra penjada a las fustas e l’òli sortissiá, dos o tres litres cada còp. »