Las vendémias
Lucien RICARD
VIGNE
--- En 1994 ---
Introduction
Le cornut est un grand baquet que l'on transportait dans la vigne pour y verser le contenu des paniers (guirbas, guirbons, descs) des vendangeurs (vendemiaires).
Les vendangeurs (vendemiaires) transportaient les paniers sur leurs épaules à l'aide d'un coussin rembourré (cabeçal) prenant appui sur le front.
La vinification avait lieu à la cave dans une grande cuve, la tina.
Sonsir et cachar signifient fouler.
Informateur
« Preniam lo cornut ambe lo carri e preniam lo desc ambe lo cabeçal. Los vendemiaires, cadun aviá son panièr. Quand lo panièr èra plen, vojavan dins lo desc. Metiam lo cabeçal sul cap e lo desc après e anàvem vojar dins lo cornut.
Lo portàvem aicí, lo vojàvem dins la tina e lo sonsissiam ambe los pès.
Cada matin, pendent sèt o uèit jorns après la vendémia, anàvem far chimpar la vendémia ambe los pès. Caliá far atencion.
Après, colàvem lo vin dins las barricas e las mecàvem. Al mes de febrièr, recolàvem. »