Batièr a tretze ans
Raymond FOUCRAS
DOMESTICITÉ
ENFANCE
--- En 1998 ---
Introduction
Avant la motorisation des années 1950-60, le recours à une main-d’œuvre saisonnière ou annuelle était chose courante pour beaucoup d’exploitations. Il y avait donc une domesticité assez nombreuse et relativement spécialisée. Le batièr ou boièr s’occupait des bœufs, le pastre gardait les ovins, la serventa ou sirventa s'occupait de la maison et souvent des cochons…
Lo vailet est un domestique polyvalent. L'estivandièr est embauché en été (estiu).
Le travail des enfants était courant. Les jeunes patrons, les vailetons et les sirventas étaient recrutés directement dans les familles. Ils étaient parfois loués juste pour la nourriture, de Pâques à la Toussaint. Et, quand ils n'étaient pas loués, ils devaient travailler pour leur propre famille.
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Informateur
« A tretze ans, parti(gu)èri per anar far batièr. Pensavi las vacas e adujavi apr’aquí a laurar, traire los patanons, copar los bartasses, amassar de fuèlhas... Lo premièr patron que agèri, lo paure Polita, me tustava a la pòrta
a cinc oras del matin.
Èrem pagats a l’annada. La premièira annada, en 42, ganhèri quatre mila cinc cents francs per an. La segonda annada, cinc mila dos cents. Mès èrem lotjats e noirits. Pièi après, la trosièma annada, montèrem a quinze mila, pièi a vint-a-cinc mila e pièi cinquanta mila. La darrièira annada que me lo(gu)èri, aquò èra a Merican, en 47-48, me balhèron cent cinc mila.
Un estivandièr, un mes, aquò èra cinquanta mila. Aquí, aquò pagava. »