Lo molin d'Ostrac e lo molin d'Òlt
Jean TEYSSÈDRE
MOULIN
--- En 2000 ---
Introduction
Quand on apportait son grain au moulin, on attendait généralement la fin de la mouture pour reprendre la farine. Jadis, c'est le meunier (molinièr) qui se déplaçait, généralement avec une mule (muòla).
On allait aussi au moulin pour faire écraser et presser les noix ou les pommes dont on faisait de l’huile ou du cidre.
Certains ont conservé l’essentiel de leur équipement jusqu’à nos jours.
Informateur
« Partiam lo matin per anar far mòlre lo blat e tornàvem lo ser. Ieu ère jove e i anave ambe mon paire, que aviá pas qu’una camba. Pels pòrcs, [d’a Florentinh] anàvem mòlre a Ostrac en anent a Sent-Amans, enlevavan pas lo bren. Al Molin d’Òlt, fasián de farina blanca, aval. Aquò èra renommat. »