Les borrets
Armand GLANDIÈRES
FOIRES - MARCHÉS
BOVINS
--- En 2000 ---
Introduction
Les veaux de pure race d’Aubrac qui redescendaient de l’estive âgés de sept à neuf mois étaient des borruts. N’ayant que peu tété leur mère, ils n’étaient pas très lourds.
Entre un et deux ans, on les appelait borrets ou borretas, à deux ans doblons ou doblonas et enfin, à trois ans, les treçons châtrés (sanats, asegats) étaient destinés au dressage pour le travail.
Informateur
« Les podiam pas vendre l’auton, quand davalavan, èran tròp magres. Aquò se gardava l’ivèrn, pièi se vendián la prima. Lor bailàvem de bon fen, aquò’s tot. Aquò partiá a l’elevatge, a las fièiras d’aicí, d’a Cocural, d’a Las Beçadas, d’a Laguiòla, d’a Lacalm, d’a-z-Alpuèg… Mès pesavan pas bien… Dos cents quilòs benlèu. Èran borrets. Aquò partiá dins la Losèra, lo Cantau, la Haute-Loire. I aviá de merchands de Haute-Loire que venián, aicí. »