Les piòts
Henri ROUQUETTE
VOLAILLE - PIGEONS - LAPINS
--- En 2000 ---
Introduction
Les dindons (piòts) se nourrissaient d’insectes (saltabocs), de glands (alhands) et de faines (feinas).
Après les moissons, on les laissait aller dans les chaumes.
On leur préparait également la pastada.
Pour Noël, on en expédiait à Paris.
Informateur
« N’i aviá de piòts ! I a una bòria aquí en arribent a La Capèla, a Bo(vilh)ièiras aquò s’apèla, i aviá lo grand-pèra que les gardava. Mès n’i aviá de tropèls, aquí ! E n’i aviá un pauc dins totes les ostals.
Lor bailavan de blat, apr’aquí, de trefons a la sason, e pèi anavan amassar l’alhand e la castanha. I anavan les piòts !
Les vendián un pauc a Nadal, lo monde ne’n crompavan. N’i a que venián d’Espaliu. »