Les repaisses
Jean PÉGORIER
CUISINE
--- En 1998 ---
Introduction
En terre occitane, on déjeune le matin (endejunar), on dîne à midi (dinnar) et on soupe le soir (sopar).
La base de l’alimentation rouergate, occitane et rurale, c’était la soupe, le cochon, les pommes de terre et le fromage.
En Viadène, on déjeunait le matin avec des pascadas et, le soir, on mangeait souvent la soupe au lait.
Les spécialités montanhòlas étaient l'aligot appelé cuècha, le retortilhat, la faldeta farcida, les farçons, le picaucèl…
Informateur
« Aquò cambiava pas gaire.
Lo matin, aquò èra las pascadas per desjunar ambe la sopa.
A nòu oras, un bocin de cambajon e de sausissòt.
A miègjorn, tornavan manjar la sopa als cauls ambe de carn grassa.
Lo despartin, devas quatre oras, aquò èra l’ensalada.
E lo ser, tornar la sopa amb un bòl de lach ambe de pan.
Mès l’ivèrn, i aviá pas de despartin. »