L'òli de nose

Roger ESPIÉ

CUISINE

MOULIN

FRUITS

--- En 1994 ---

Introduction

Pendant longtemps la noix a fourni au Rouergue l’essentiel de l’huile (òli) qui était utilisée pour la cuisine en temps de carême ou pour l’éclairage dans les lampes à huile (calelhs). 

On organisait des veillées pour décortiquer les noix (desnogalhar).

En plus des meules farinièiras, la plupart des moulins possédaient un pilon, ase ou vertelh pour écraser les noix ou les pommes dont on faisait de l’huile (òli) ou du cidre (citra).

Informateur

Transcription OC
Traduction FR

« Mitat per mitat, dos quilòs de noses, de nogalhs, fasián un litre d'òli. 
Lo truèlh, l'embàs èra una pèira, èra curada dedins e i aviá un pairolet de coire que preniá l'òli.
Caliá far una pasta e ajustar d'aiga, perque l'òli sortiá pas qu'a la calor e alèra, per que l'òli se gastèssa pas, i metián l'aiga e aquò èra l'aiga que se gastava. Quand vesiatz que èra coma de sable quand la preniatz a la man, caliá que ragèssa, e d'aquí al truèlh. Començàvem pel pilon, per la padena e al truèlh. »

Communes concernées

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