Les pòrcs dels masucs
Jean-Louis MARINNES
PORCINS
BOVINS
--- En 2001 ---
Introduction
On montait des porcelets (lachins, porcelons) au masuc pour les engraisser avec le petit-lait (issu de la fabrication du beurre) et de la farine, d'où la présence d'un autre bâtiment près du masuc : la sot.
C'était généralement le pastre qui s'occupait des cochons.
Informateur
« Caliá comptar un pòrc per dètz vacas. S’aviatz cinquanta vacas, aviatz cinc pòrcs. De còps, ne montàvem un de mai, ne metiam sièis, mès montàvem de farina. Montàvem de pòrcs de trenta-cinc quilòs. Quand davalavan fasián cent, cent-dètz, cent-vint quilòs. Gardàvem les nòstres per tuar e, les altres, les vendiam. Mès, les tuàvem pas que a dos cents, dos cent-cinquanta quilòs. Acabàvem de les engraissar ambe de trufes, de carròtas… »