Caucar
André PONS
BATTAGES
--- En 1997 ---
Introduction
Avant l’avènement de la batteuse, le battage ou dépiquage s’effectuait au fléau (flagèl), à la latte (lata) ou par le piétinement de gros bétail : caucavan. C’est cette dernière méthode qui était la plus répandue en Rouergue méridional.
Quand le grain (gran) était sorti des épis (espigas), il fallait le passer au tarare (ventaire, ventador).
Informateur
« Anàvem quèrre los crosèls la velha. Aquò èra lo premièr que èra sus l’aire que caucava. Autres còps, aquò èra d’istoèras per çò que un lo voliá faire, l’autre atanben... Un còp, [a Veirièiras] aquò se terminèt a còps de forca ! Cal dire que, aquel jom, i aviá pas gaire d’aiga sus la caucada !
Lo matin, anàvem enairar, metre las garbas sus l’aire, e tota la jomada fasiam virar los chavals dinca que lo gran tombèsse. A mesura, tiràvem un pauc de palha e, lo seras, passàvem tot aquò al ventaire. »