La bòria
René et Madeleine MARTY
PORCINS
EXPLOITATIONS AGRICOLES
BOVINS
EQUIDÉS
--- En 1994 ---
Introduction
À côté de quelques grands domaines et d’exploitations moyennes, il y avait autrefois un grand nombre de petits paysans qui vivaient sur des propriétés morcelées.
La bòria fut très souvent, jusqu’au milieu du XXe siècle, une unité de production quasi-autarcique pratiquant une polyculture vivrière. Mais, en fonction de l'époque, du terroir ou de l’existence de débouchés particuliers, il pouvait y avoir une relative spécialisation.
Informateur
« Mos parents avián una bòria mès avián pas que sèt o uèit vacas. Un vesin partiguèt dins lo Gers e crompèron lo pauc de ben qu'aviá.
Per trabalhar, aviam las vacas. La cavala èra per ersar, sauclejar e far prodèl.
Fasiam los vedèls e los pòrcs grasses. Los vedèls, aquò èra per entreténer la bòria e los pòrcs grasses servissián un pauc per far quatre sòus. »