La bolhida dels pòrcs

Justin FRAYSSE

PORCINS

AUTRES CULTURES

FOUR - PAIN

--- En 1992 ---

Introduction

Jadis, il fallait des porcs très gras car la chair était plus savoureuse, le lard était utilisé pour la soupe et la graisse remplaçait l’huile dans la cuisine. On les engraissait avec des bouillies, des raves (bledas), des pommes de terre (patanons), des châtaignes (castanhas), de la farine et toutes sortes de verdures. 

On conduisait même les porcs dans les châtaigneraies (castanhals), après la récolte.

Informateur

Transcription OC
Traduction FR

« Aquò èra ben de trabalh d'amassar la bolhida dels pòrcs ambe lo fornàs : de bledas, de patanons e un bocin de farina, qu'aviam totjorn un bocin de farina quand mème. 
E sovent campejar defòra. 
E pièi, la prima, aquelses sovent los caliá far sortir. 
Ne gardàvem un polit carrat que li aviá de trèfla sovent e los anàvem menar, aquò èra barrat ambe de fagòts. Fasiam la nelha. Quilhàvem de fagòts un contra l'autre e los pòrcs podián pas sortir d'aquela trèfla que butava aquí. Mès profitavan aquí quand mème per çò que manjavan de verdura. Èra la fornilha que servissiá per caufar lo forn. Preniam un parelh de carradas de fagòts e los alinhàvem sul camp de trèfla, e un piqueton per los téner que lo vent los te fa(gu)èsse pas tombar. 
Caliá pas anar tròp luènh per los acampar e per los anar quèrre cada jorn. »

Communes concernées

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. An unhandled exception has occurred. See browser dev tools for details. Reload 🗙