Las aucas e los rits
Hélène AZAM
CUISINE
VOLAILLE - PIGEONS - LAPINS
--- En 1998 ---
Introduction
La maîtresse de maison, la patrona, régnait sur le potager (òrt) et la basse-cour qui permettaient de couvrir une bonne partie des besoins alimentaires. Les excédents vendus au marché lui procuraient un peu d’argent pour les besoins de la famille.
Les confits d’oie (quartièrs d'auca) ou de canard (rit) permettaient à la maîtresse de maison d’accueillir convenablement ses invités en préparant rapidement un mets de choix.
Informateur
« Presque cada ostal aviá d’aucas, un còp èra, quauques rits, mès aicí a Vòrs i aviá d’aucas dins totes los ostals. Las engraissàvem e vendiam lo fetge e fasiam de quartièrs. Los fasiam còire una orada e pièissa metiam aquò dins de topinas, acaptats ambe de graissa. Tot l'an tiràvem aquí dessús.
Los òsses, los metiam dins una brava topinassa ambe de graissa atanben. Quand fasiam còire de carròtas, sortissiam quauques òsses.Ambe las aucas, i aviá totjorn de graissa, i aviá mème un topina de graissa pura cada còp. »