Lo trabalh de l'ivèrn
DOMESTICITÉ
BOVINS
--- En 1991 ---
Introduction
Dans les burons de l'Aubrac (masucs), on fabriquait jadis la fourme d'Aubrac.
L'équipe type des buronniers (montanhièrs) était composée d'un cantalés, d'un pastre, d'un vedelièr et d'un rol.
En dehors de la période d'estive, certains hommes étaient embauchés pour s'occuper des mêmes bêtes dans leur exploitation caussenarde.
Ce témoignage a été recueilli au village de Vieurals.
« I aviá lo rolhet, lo pus jove, aviá dètz ans, lo vedelièr aquò èra ieu, lo pastre e lo cantalés.
L'ivèrn, anave dins lo causse sonhar las mèmas bèstias.
Lor balhàvem de palha e de tortèus d'arachida en placas dins de sacas. Anave devàs Cruèjols, aval.
A l'epòca, i aviá pas d'engrais, lo pauc de fen, lo gardavan per las fedas.
Mès i aviá de bona palha ! »